ВАНРЕДНА СИТУАЦИЈА

vanredna situacija

Школски документи

skolski dokumenti

 

Види >>

Информатор о раду

informator

Дуално образовање

dualno baner

Занимљивости

narodne umotvorine

Контактирајте нас

kontakt2

Телефон: 026/802 233

E-mail: skolalukic@verat.net

Више информација>>>

Почетна О школи Историјат школе
Историјат школе
skola2Постојање основне школе у Милошевцу датира још од давне 1824. године када је, по запису  учитеља Миливоја Гавриловића, отворена школа при цркви за потребе описмењавања мештана. Тек 1862. године отворена је класична четвороразредна основна школа која 1950/51. школске године прераста у осморазредну основну школу.
Трновачка основна школа датира још од 1883. године.  Под називом „Вук Караџић“ радила је самостално као четвороразредна основна школа до 1963. године  када је припојена милошевачкој школи (тада ОШ „Бранко Радичевић“).
Школи је од настанка до данас четири пута промењен назив. Под називом „Народна школа Милошевачка“ радила је 1824-1934. Други назив „Државна народна школа“ носила је у периоду 1935-1956. Као ОШ „Бранко Радичевић“ радила је 1957-2000, када јој је, коначно, по угледном мештанину и академику, промењен назив у ОШ „Академик Радомир Лукић“.
Образовање у школи, у нашем селу, било  је привилегија дечака све до 1901. године када је отворена прва школа за девојчице. 1904. године спојени су трећи разреди мушке и женске школе, а већ 1907. спојени су и остали разреди поменутих школа.
У нашој школи се, почевши од школске 1965/66. године,  изводи и спцијална настава.
Основну школу  „Академик Радомир Лукић“ данас похађа 303 ученика  (269 у матичној школи и 34 ученика у издвојеним одељењима). Разредну наставу похађа нјих 150, док је у предметној настави  153 ученика.
 
Школске зграде
 
skola1Од оснивања школе у Милошевцу, па све до подизања школске згаде у центру села 1910, настава се одвијала у капели (која је постојала на месту данашњег спомен-дома). Централна школа (у којој се данас одвија настава виших разреда) састоји се од средишњег дела (који је подигнут  1910. године) и надограђених кула. Зграда је првобитно имала шест учионица и две канцеларије. Са порастом броја ученика појавила се потреба за више просторија, те су 1934. године дограђени крајеви школе, и то за спрат више, тако да делују као куле на тврђави.  Школа је на тај начин  добила девет учионица. За потребе одржавања наставе физичког васпитања и техничког образовања, од 1956. школа користи и просторије спомен-дома, а затим и просторије Месне заједнице (у којој су били смештени кабинети за ликовно, историју и пољопривреду).
Наша школа данас изводи наставу у трима школским зградама. У централној (горе поменутој) школи и „новој“ школи (поред обданишта), као и у школској згради у Трновчу. Док се у централној школи изводи предметна настава, у тзв. новој школи, као и у школској згради у Трновчу, изводи се разредна  и специјална  настава.
Поред класичних учионица, школа располаже богатом школском библиотеком, кабинетом за информатичко образовање, мултимедијалном учионицом и салом за физичко васпитање. Такође, све три школске зграде поседују ђачке трпезарије са мокрим чвором.

 

 

 

 

Најновије вести

Популарно


Copyright © Oсновна школа "Академик Радомир Лукић", Милошевац. Дизајн и израда: Учасофт.